Innovatie betekent in essentie: iets nieuws doen dat resultaat oplevert, bekeken vanuit jouw perspectief. Het kan dus zijn dat het al eerder op een andere plek en een andere tijd al eens is toegepast. Dat nieuwe kan van buitenaf komen – trends, ontwikkelingen, concurrentie – of meer van binnenuit, omdat je zelf zaken opmerkt en bedenkt. Innoveren kan iets heel kleins, iets heel groots en alles daartussen zijn. Widea ondersteunt jou bij de vernieuwing van producten, diensten, markten, technologieën, processen en verdienmodellen.

Innovatie is balanceren
Innovatie komt vooral in beeld als er tussen de huidige vraag en het huidige aanbod een beetje spanning zit of gaat zitten. Bijvoorbeeld omdat markten, maar vooral mensen veranderen. Of omdat nieuwe concurrenten met nieuwe of goedkopere producten komen. In de blauwe grafiek hiernaast staat de meest gebruikte indeling om grip te krijgen op innovatie. Het is ooit bedacht door Igor Ansoff (al in 1957), als hulpmiddel voor strategisch denken over groei. Vakje 1 betekent dan marktaandeel behouden en vergroten, vakje 2 marktontwikkeling, vakje 3 productontwikkeling en vakje 4 'diversificatie'. Overigens: 'disruptie' - het ontstaan van radicaal nieuwe zaken die het huidige in een klap wegvaagt - kan zich in alle vier de kwadranten voordoen.
In de praktijk is de aandacht voor de vier gebieden niet even groot. Die scheefheid is gevisualiseerd in de grafiek rechts van de blauwe. Een beetje afhankelijk van de branche en de economische situatie is de verdeling (in procenten) gemiddeld 81 - 9 - 9 - 1. Verrassend is dat eigenlijk niet. De focus op het hier en nu is de kracht van elk bedrijf. Het geeft wel direct het gevaar aan: zaken niet op tijd of over het hoofd zien.
Widea ondersteunt je in het balanceren van de vier soorten innovaties en er pro-actief mee aan de slag te gaan. Door onze services op het gebied van Lean, creativiteit en strategie, loopt onze dienstverlening vanaf analyse tot en met implementatie.
Sociale innovatie
Een groot deel van alle innovaties is technisch. Nieuwe productiemethoden. Nieuwe werkingsprincipes. Nieuwe transportmiddelen. Nieuwe machines. Nieuwe gereedschappen. Dat soort nieuwe dingen. Daartegenover staat sociale innovatie, oftewel datgene dat nodig is om mensen en ‘de nieuwe dingen’ met elkaar te verbinden. Zoals nieuwe managementvaardigheden en nieuwe organisatievormen (bv. zelfsturing). Of het realiseren van betere arbeidsrelaties (Lean werken, andere cultuur) en aandacht voor samenwerken (co-creatie, teamontwikkeling). Het effect is groot. Volgens Nederlands onderzoek is de impact van sociale innovatie een factor drie hoger dan technologische innovatie.
Door middel van Lean, verandermanagement en strategie ondersteunt Widea je bij het in beeld brengen en implementeren van sociale innovatie.

Voordelen innovatie
Innoveren is gewoon leuk. Immers: wat is er leuker dan zaken voortaan handiger, sneller, beter, gemakkelijker en goedkoper kunnen doen? Daarnaast probeert elke bedrijfstak, elk bedrijf en elke ondernemer vat te krijgen op de ‘duivelsdriehoek’: snelheid, kwaliteit en prijs. De heersende moraal is dat je er maar een van de drie kunt kiezen, en je daarin specialiseert. Markten en klanten vragen echter om iets anders. Dat je wel een balans tussen de drie uitersten vindt en daarin een heel eigen keuze maakt (K). Lean is daarvoor een uitstekend middel.
Innovatie kan ook worden gebruikt als middel – strategie - om de concurrentie voor te blijven. Maar is je focus dan wel gericht op de juiste zaken? Is concurrentie niet een achterhaald systeem? Door jezelf te richten op het continu verbeteren van de waarde die je voor de klant te bieden hebt, win je elke dag van jezelf. Tot slot: innovatie helpt je om te groeien van ‘piepsysteem’ – pas als men gaat klagen volgt er actie – naar een pro-actieve aanpak.
Ben je benieuwd naar onze aanpak, wil je meer weten over innovatie of wil je gewoon eens kennismaken? Stel dan hieronder je vraag of neem contact op via +31 (0)651 266 350.
Trends en ontwikkelingen
De wereld draait door. Of kantelt zelfs. Ze globaliseert en localiseert. De economie vergroent. De opvolger van het informatietijdperk staat klaar. Ongebruikte capaciteit levert nieuwe business. En technologie maakt mogelijk wat tot voor kort onmogelijk leek. Kortom: genoeg trends en ontwikkelingen om groeikansen te spotten, te beoordelen en er gebruik van te maken. Trendwatchers en toekomstgoeroe's zien patronen: megatrends, minitrends en alles daartussen. Oorzaak en gevolg zijn daarin niet altijd even duidelijk, maar hé, het betreft dan ook de toekomst. Eén ding is wel duidelijk: er zijn heel veel nieuwe mogelijkheden.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geprikkeld door bovenstaande trends?
Wilt u ook de toekomst 'in huis halen'? En zien wat er voor u in het verschiet ligt?