Widea de vijf Lean basisprincipes

Voor het inrichten en verbeteren van processen zijn we fan van Lean Six Sigma. Dat is een volwassen managementfilosofie met een enorme gereedschapskist vol bewezen technieken en methoden. Het is het resultaat van meer dan honderd jaar verbeteren. Van organisaties en alles daarbinnen. Widea geeft ondersteuning op alle vijf basisprincipes. Dat levert tijd, geld en plezier op, die vrijkomt voor verdere ontwikkeling van je bedrijf.

 

Vijf principes

Het eerste principe is dat de waarde voor de klant voorop staat. Principe twee is hoe je alles in je organisatie afstemt op die klantvraag, zodat hij of zij zo effectief en efficient mogelijk wordt bediend. Dat doe je door het stroomlijnen van primaire (bijvoorbeeld productie, distributie) en secundaire processen (zoals administratie, inkoop en management): 'flow' veroorzaken. Je legt daarbij de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in je organisatie. En geeft iedereen de middelen om direct te zien hoe hij of zij kan bijdragen aan het gewenste resultaat ('pull'). Het vijfde principe ten slotte: hoe blijf ik op niveau en kom ik elke dag weer een stapje dichter bij mijn perfecte bedrijf. 


 

Widea Lean 't Klok'uus

Lean in het dna van 't Klok'uus

 

Anne-Marie Lindhout, Jurjen Schipper en Evy Lokerse van 't Klok'uus

 

"Als directie van Klok’uus zochten we naar een nieuwe manier van organiseren om de groei die we voor ogen hadden gestalte te geven, en de interne organisatie verder te ontwikkelen. Die combinatie van Lean en marketing expertise hebben we gevonden bij Jeroen. Samen met hem hebben we het Lean’uus opgebouwd, onze eigen versie van Lean, dat uitstekend past in horeca en leisure. Het fijne van Jeroen is dat hij niet alleen advies geeft, maar juist ook de implementatie ervan begeleidt, ook op persoonlijk vlak. Het resultaat heeft vele kanten. Een hogere klanttevredenheid bijvoorbeeld. Meer ‘flow' voor onszelf en onze medewerkers, door een sterke verduidelijking van onze manier van werken en opleiden. Een heldere aanpak om dagelijks met vernieuwing bezig te zijn en tegelijkertijd de juiste beslissingen te nemen voor de langere termijn. En niet te vergeten: omzetverhoging. Dankzij Jeroen bouwen we nu met z’n allen actief en gestructureerd aan onze toekomst."


 

Klantwaardestroom

 

Je business organiseren voor zo min mogelijk verspilling, fluctuaties en overspanning lukt vooral door over grenzen heen te kijken. En dan niet alleen de interne grenzen, ook de externe grenzen. En dat begint en eindigt met de klant. Voordat er geproduceerd en geleverd kan worden, zal een potentiële klant zich immers eerst bewust worden van zijn of haar 'probleem', het op willen lossen, en een traject willen starten om een deal met jouw bedrijf te sluiten. En als hij of zij dan eenmaal klant is, dan doe je natuurlijk je best om de klant te blijven boeien, met opvolgproducten te komen, en ze tot ambassadeur te maken. Liefst gaat dat eeuwig door, maar zowel het product (of de dienst) als de klantrelatie kan eindig zijn.

Al deze stappen bekijken vanuit klantperspectief helpt je om betere beslissingen te nemen wat wel en geen waarde toevoegt. Hoe je klantwaarde en businesswaarde balanceert. En hoe je met je medewerkers precies datgene doet wat waarde oplevert, voor de klant, voor je medewerkers en voor het bedrijf.

 


 

Widea het Lean huis

De voordelen van Lean

Lean betekent op een praktische, systematische manier je organisatie verbeteren en aantoonbare, gedragen resultaten boeken. Zoals betere productiviteit, verhoogde kwaliteit en hogere klanttevredenheid. Verhoging van de verdiencapaciteit en de opbrengsten. Soepeler processen, verlaging van stresslevels en verbetering van kostenniveaus. Het behalen van doelstellingen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Het verlagen van risico's en het verbeteren van de teamprestaties. En wat dacht je van hogere betrokken- en tevredenheid van werknemers en een flexibeler organisatie? Of van rust in de tent door minder verspilling, onbalans en overbelasting? 

Alle denkbeelden en technieken zijn samengevat in het Lean huis. Wij geven helderheid om daarin de juiste keuzes te maken en ze zo in te zetten dat je vooruitgang boekt.

Widea de Lean reis

De Lean reis

Er zijn veel manieren om Lean toe te passen voor het verbeteren van je hele bedrijf of je business bouwstenen. Het is te gebruiken op persoonlijk niveau, op team- en afdelingsniveau, op het niveau van een businessunit en natuurlijk kun je ook met je hele organisatie met Lean aan de slag. Dit zijn de vier schaalniveaus op de horizontale as in de tabel hiernaast. Op de verticale as staat hoever je wilt gaan met Lean. Je kunt het ten eerste gebruiken voor bewustwording en kennismaking met Lean. Een treetje hoger is Lean inzetten als verbetermethode en om zelf beter in verbeteren te worden. Als derde is Lean inzetbaar als strategisch instrument om bedrijfsdoelen te behalen. En je kunt er ook naar streven om Lean in je DNA te verankeren. 

Elke ondernemer, manager en bestuurder kan hierin zijn of haar eigen route samenstellen. Het begin- en eindpunt kun je zelf kiezen. Widea ondersteunt je op deze reis door als reisleider op te treden. Met businesscoachingsessies en trainingen of als projectleider in verbetertrajecten. Het plaatje hiernaast laat zo'n reis zien, waar bijvoorbeeld een afdelingshoofd te maken krijgt met toename van klantklachten. Hij begint zich interesseren voor Lean, en volgt een basisopleiding. Samen met zijn opleider start hij een traject om de hele afdeling de voordelen uit te leggen. Daarna gaat het eerste verbeterproject van start. Dat valt het management ook op en zij besluiten dit ook stapje voor stapje te introduceren op andere afdelingen. Ook zorgen ze ervoor dat er samenhang tussen die afdelingen komt. Het afdelingshoofd is inmiddels projectleider om Lean in de kern van het bedrijf vast te leggen. 

Lean management en leiderschap

De klassieke bedrijfscultuur bestaat nog steeds. Voorbeelden daarvan zijn een focus op de eigen organisatie, een sterke scheiding tussen afdelingen, geen fouten mogen maken, een afrekencultuur, kennis wordt niet gedeeld, en bij economische tegenspoed worden mensen ontslagen. Klanten, medewerkers en andere stakeholders vragen inmiddels iets anders. Benieuwd hoe jouw organisatie de vruchten van een moderne bedrijfscultuur kan plukken? Lees dan verder bij verandermanagement.

 


 

MEER WETEN OVER DE ANDERE BUSINESSBOUWSTENEN? KLIK HIERONDER!

WAARDE  |  PROPOSITIE  |  KRACHT & RICHTINGMARKT  |  MENSEN  |  PROCESSEN  |  (BE)STUREN  |  STRATEGIE  |  OMGEVING

 


 

 

Ben je benieuwd naar onze aanpak, wil je meer weten over LEAN of wil je gewoon eens kennismaken? Stel dan hieronder je vraag of neem contact op via +31 (0)651 266 350.

 

 

Je vraag

*) Verplicht in te vullen


 

"Lean zei ons in het begin niks, maar verbeteringen wilden we wel. Met Jeroen zijn we toen aan de slag gegaan. In een aantal sessies hebben we onze processen eens omgespit. Lastig in het begin, maar het resultaat mag er zijn. Ons bedrijf loopt als een zonnetje, onze winst is met 20% toegenomen en inmiddels is onze tweede vestiging geopend!"

Eddy en Sonja Hillebrand
Ambiance Goes en Koudekerke

"Wij kregen te maken met diverse uitdagingen die bij de snelle groei van een klein bedrijf om de hoek komen kijken. Jeroen heeft in 5 sessies als "spelleider" gezorgd dat we zelf de juiste inzichten kregen. Zonder oordeel en puur afgaand op de feiten. Hij wist hierbij de bottlenecks inzichtelijk te maken en met het team een oplossing te formuleren. De omzetten zijn inmiddels zoals ze moeten zijn en de verbeterde manier van werken zorgt dat we weten waar we aan toe zijn. Van "flowbreakers" is bijna geen sprake meer. Jeroen heeft ons geleerd om als team beter te functioneren door de individuele werkwijze strak te zetten. Wij zien de toekomst zonnig tegemoet.”

 

Jeroen, namens het gehele team van Energie Winkel bedankt!