De wereld draait door. Of kantelt zelfs. Ze globaliseert en localiseert. De economie vergroent. De opvolger van het informatietijdperk staat klaar. Ongebruikte capaciteit levert nieuwe business. En technologie maakt mogelijk wat tot voor kort onmogelijk leek. Kortom: genoeg trends en ontwikkelingen om groeikansen te spotten, te beoordelen en er gebruik van te maken.


 

TOEKOMSTANALYSE: DEPEST

DEPEST is een methode om de toekomst systematisch te verkennen op het gebied van Demografie, Economie, Sociaal-cultureel, Technologie, Ecologie en Politiek. Welke bronnen daarvoor raadpleegt u regelmatig? Hoe evalueert u ze? Hoe worden besluiten genomen wat wel en niet te doen?

 

SESSIE
DEPEST TOEKOMSTANALYSE
2 DAGDELEN, MET TEAM

SCENARIO PLANNING

Moeten we wachten tot de toekomst voor de deur staat? Of kunnen we al eerder zien aankomen wat we nu kunnen doen? Scenario planning betekent trends en ontwikkelingen omzetten in een klein aantal zeer waarschijnlijke toekomst scenario's. De toekomst blijft onzeker, maar met scenario's beter hanteerbaar.

 

PROGRAMMA
SCENARIO PLANNING
3 SESSIES, MET TEAM

FULL POTENTIAL FRAME

Groei zit in grote, maar vooral in kleine dingen. Bekijk groei eens van alle kanten en op elk niveau. Kijk eens vanuit 360 graden naar uw organisatie en zet alle groeimogelijkheden op een rijtje. Van binnen en van buiten. Groen en rijp. En maak daarna keuzes en een planning, zodat groei elke dag op de agenda staat.

 

PROGRAMMA
FULL POTENTIAL FRAME
6 SESSIES, MET TEAM

 


 

GEVOLG: DE TOEKOMST ALS GROEIMIDDEL

De wereld is groot. En een organisatie heeft de focus van nature op zichzelf en de directe omgeving gericht. Door op gezette tijden eens 'naar buiten' en 'vooruit' te kijken komt een wolk aan mogelijkheden binnen uw blikveld.

BOEK HIER UW SESSIE

 


 

TRENDS & ONTWIKKELINGEN

 

Trendwatchers en toekomstgoeroe's zien patronen: megatrends, minitrends en alles daartussen. Oorzaak en gevolg zijn daarin niet altijd even duidelijk, maar hé, het betreft dan ook de toekomst. Eén ding is wel duidelijk: er zijn heel veel nieuwe mogelijkheden.

widea-trends-belevenis-economie


VAN BUSINESS NAAR BELEVENIS

De logische volgende stap in economische verkeer zijn belevenissen en transformaties. Wat kunnen we leren van Starbucks en Disney? Welk nieuw verdienmodel is er op deze manier aan te boren?

widea-trends-van-zwart-naar-groen


VAN ZWART NAAR GROEN

Bijna niet te missen, maar toch belangrijk om te noemen:  de vergroening van de economie. Heeft gevolgen voor onze energie-voorziening, onze huisvesting, onze steden, transport, vrijtijdsbesteding, onderwijs .... Een groeimotor dus.

widea-trends-van science-fiction-naar-praktijk

 

VAN SCIENCE FICTION NAAR PRAKTIJK

Veel technologische mogelijkheden die Star Trek en andere science-fiction media hebben voorspeld, zitten vandaag in onze smartphone. In hoog tempo komt technologie beschikbaar die prachtige mogelijkheden biedt en tegelijkertijd hele branches kan wegvagen.

widea-trends-van-informatie-naar-inzicht

 

VAN INFORMATIE NAAR INZICHT

De digitale revolutie heeft alle beschikbare informatie binnen handbereik gebracht. Hoe nu om te gaan met de massaliteit? Hoe vinden we nu wat we echt nodig hebben?

widea-trends-netwerk-economie

 

VAN HIERARCHIE NAAR NETWERK

Sturing van bovenaf is steeds lastiger te combineren met de wensen tot innovatie en flexibiliteit. Zichzelf organiserende netwerken zijn daarvoor veel beter geschikt.

widea-trends-restjes-economie

 

VAN COMMODITIES NAAR RESTJES

Uber, marktplaats, Airbnb: grote jongens, maar wel op basis van restjes. Auto's die niet worden gebruikt, kamers die kunnen worden ingezet, spullen die 'over' zijn. Daar valt een hoop mee te doen. En te verdienen.

widea-trends-big-data

 

VAN PRIVACY NAAR BIG DATA

Is privacy - net als de soevereiniteit van landen - houdbaar? Hoe gesloten kun je zijn in een netwerkeconomie met een grote mate van wederzijdse afhankelijkheid? Wat doen we met de grote voordelen zoals bijvoorbeeld een betere gezondheid, meer veiligheid en de bestrijding van armoede?

widea-trends-eenvoud


VAN COMPLEXITEIT NAAR EENVOUD

Een beweging die doorzet. De behoefte aan duidelijkheid maakt dat organisaties herstructureren en de zaken opschudden. Overheden schrappen regels en voegen zaken samen. Grenzen vervagen en geven ruimte aan nieuwe ideeën en initiatieven en samenwerkingen.

widea-trends-circulaire-economie


VAN LINEAIRE NAAR CIRCULAIRE ECONOMIE

Waar de natuur van meet af aan in cirkels denkt - ecosystemen - daar begint ons economisch verkeer langzaam sjoege van te krijgen. In de natuur is alles herbruikbaar en inzetbaar. Het wordt tijd begin en eind van economische ketens met elkaar te verbinden.


 

GEPRIKKELD DOOR BOVENSTAANDE TRENDS?

Wilt u ook de toekomst 'in huis halen'? En zien wat er voor u in het verschiet ligt?

BOEK HIER UW SESSIE