Je klanten willen verder. Je mensen willen verder. Je leveranciers en stakeholders willen verder. Maar jij niet. Omdat je iets anders wil gaan doen. Je pensioen ziet naderen. Of om heel andere redenen. Hoe giet je de overdracht van je bedrijf dan in het vat? Hoe zorg je ervoor dat de waarde die in je organisatie zit voor anderen zichtbaar wordt? Hoe maak je al die investeringen, bloed, zweet en tranen te gelde? Wij ondersteunen je om je business en jezelf klaar te stomen voor overdracht. We kijken samen naar de beste vorm, die het belang voor jou en je business maximaliseert.

 

Bereid je business voor

Overdragen, in welke vorm dan ook, gaat het beste als je bedrijf optimaal presteert en rendeert. Widea ondersteunt je om je business schoon en sterk op te leveren, en helemaal up to date te zijn. Dat betekent in de eerste plaats je organisatie inrichten zodat het verder kan zonder jou: het bedrijf stapje voor stapje onafhankelijk van jou maken. Dit is overigens ook een heel goed idee om de groei van je bedrijf te bevorderen.

Daarnaast is het belangrijk schoon schip te maken. Bijvoorbeeld door eventuele risico’s te verminderen. Door de aanwezige ballast aanzienlijk te verminderen. En ervoor te zorgen dat alle lijken uit de kast zijn gehaald. Immers: niemand heeft baat bij ellende achteraf. Tenslotte gaat het erom om alle business bouwstenen te stabiliseren en te optimaliseren. Van processen tot en met het op peil houden van klantcontacten, interne communicatie, onderhoud en motivatie.

Begin op tijd en neem de tijd

Een gezonde, prettige en volledige overdracht duurt gemiddeld een paar jaar. Geduld is dus een schone zaak, dus is op tijd beginnen belangrijk. Net als de tijd ervoor nemen. Overdragen brengt immers veel en ingrijpende beslissingen met zich mee. Je kunt dat ook geleidelijk doen, wat uitstekende mogelijkheden geeft om te testen hoe een eventuele overdracht uit gaat pakken. Je went dan langzaam aan het idee en elkaar door bijvoorbeeld als bedrijf samen projecten te doen, facilitair samen te werken of allianties, consortia of joint-ventures te vormen met andere bedrijven. Je kunt natuurlijk ook met je opvolger(s) een lange inwerkperiode afspreken. Widea geeft samen met jou vorm aan deze overgangsperiode.

Ontwikkel scenario’s

Er zijn vele manieren waarop overdracht kan plaatsvinden. Het kan binnenuit komen, met je eigen mensen of familie. Het kan een deelname, fusie of overname zijn. Het kan het geheel betreffen, maar ook specifieke delen van je bedrijf. Wat zijn de waardevolle opties? Hoe waarderen we alle onderdelen uit de business? Waar word je blij van? Met welke waarde ben je tevreden? Welke win-win situaties zie je? En wat is je doel met de opbrengst: wat ga je na de overdracht doen?

Widea helpt je door diverse scenario’s te ontwikkelen en de consequenties ervan in beeld te brengen. Onze ondersteuning concentreert zich op de bedrijfs- en projectmatige kant van overdracht. Voor de juridische en financiële kant brengen we u in contact met de juiste, externe partijen, en vormen daarmee uw ondersteunende team.

 

Bereid jezelf voor

Bedrijfsoverdracht is een reis. Een bijzondere reis, waarbij bestemming en de weg er naartoe gedurende de reis veranderen. Het gaat over loslaten wat je in jaren hebt opgebouwd. Om openstaan voor nieuwe inzichten over de toekomst van je organisatie. Onderzoek doen onder tijdsdruk. Het gaat om kraakhelder kunnen uitleggen waar je voor staat en gaat, en er af en toe achterkomen dat er delen ontbreken. Het gaat om jouw emoties, en die in balans brengen met koude, rationele afwegingen. En om het omgaan met emoties die bij anderen loskomen. Geld en gevoel afwegen. Het gaat over geduld hebben waar anderen haast willen maken. Over omgaan met kritiek van anderen op jouw business. Om het kennen van de sterkten en zwakten van je onderneming. Het gaat om zelfinzicht en eerlijk oordelen over je eigen denken en handelen. Om kalm blijven bij de onderhandelingen. Geschikte opvolgers vinden. Om je kop erbij houden terwijl je aan het afbouwen bent. En weten hoe lang je nog wil blijven als de overdracht een feit is.

Widea helpt je om inzichten in jezelf te verwerven, de match met kandidaten voor overdracht te optimaliseren, het juiste team samen te stellen en het proces – de reis - te faciliteren. Met u aan het roer natuurlijk. 

Ben je benieuwd naar onze aanpak, wil je meer weten over business overdragen of wil je gewoon eens kennismaken? Stel dan hieronder je vraag of neem contact op via +31 (0)651 266 350.

 

 

Je vraag

*) Verplicht in te vullen