WIL JE WERK OF WIL JE BUSINESS?

Met een groeiende economie zou het zomaar kunnen: meer werk hebben. En dat het dus druk, druk, druk is. Ik krijg in ieder geval de laatste paar maanden steevast de vraag: "druk zeker?" Ik voel me daar altijd wat ongemakkelijk bij. Natuurlijk hoor ik mezelf zeggen: "nou, poeh, wat een tijden hè?" - de druk om sociaal wenselijke antwoorden te geven is moeilijk te weerstaan.


Mijn ongemak zit in het feit dat ik 'het druk hebben' niet per se als iets positiefs zie. Te vaak heb ik gezien - ook bij mezelf natuurlijk - dat drukte er vooral toe leidt dat alles 'urgent' wordt. En voordat je het weet heb je het druk omdat je vindt dat het belangrijk is om het druk te hebben. Maar: stijgt met de hoeveelheid 'drukte' ook de winst of de waarde die je creeërt? En stijgen met aandacht voor 'drukte nu' ook je kansen voor later?

 

Ik ga mezelf dan vragen stellen, zoals: "Hoe had ik nog beter kunnen anticiperen op een toenemende vraag? Kan ik mezelf beter organiseren? Kan de planning beter? Wat is de kwaliteit van de nieuwe drukte? Heb ik mijn strategie wel scherp genoeg geformuleerd? Heb ik mijn mensen goed voorbereid? Ben ik in staat mijn huidige klanten nog steeds op de juiste manier te bedienen? En: waar haal ik de tijd vandaan om de antwoorden te geven?"

 

En daarmee wordt 'drukte' ineens 'een kans op business' die goed onderzocht moet worden. Natuurlijk is die kans groter als de hoeveelheid drukte toeneemt, maar het is geen automatisme.

Ook eens sparren over de omvorming van 'drukte' naar 'waarde toevoegende activiteiten'? Bel Jeroen: dan gaan we er wat aan doen.

 

< terug naar overzicht