Crypto Carnaval

Antropologen. Wetenschappers die de mens bestuderen in al zijn aspecten, zowel fysiek als cultureel. Zij stellen dat carnaval een omkeringsritueel is. Maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Tijdelijk dan. Gelukkig maar. Poe. Het zou toch wat zijn.

 

Maar tijdelijk wordt misschien permanent. Want er zijn ontwikkelingen die de status quo behoorlijk uitdagen. Neem nu de 'cryptohype'. Bitcoin en blockchain zijn de daarin de bekendste woorden. Deze nieuwe markt is de hype wel voorbij. Nog dit jaar zit er meer dan 1.000 miljard euro in. Dat is groter dan de hele Nederlands economie bij elkaar.

 

Blockchain is een magisch kasboek. Maar je kunt er veel meer mee dan alleen cijfers opslaan. Ook contracten, afspraken, auteursrechten, domeinnamen, patenten, octrooien, hypotheekaktes, notariële aktes, erfenissen en andere eigendomspapieren. Of patiënten dossiers, identiteitspapieren, burgerinformatie, diploma's en ... stemmen. En dat allemaal zonder tussenkomst van een onafhankelijke tussenpersoon of instantie. De technologie zelf is dankzij de onkraakbare versleuteling - vandaar de term crypto - de instantie die de hoogst mogelijke betrouwbaarheid geeft.

 

Bitcoin is een munt en een betalingssysteem. En daar zijn er nog honderden van. Ethereum, ripple, neo, gulden, lisk, lightcoin, dash, IOTA enzovoorts. Elke munt is ontwikkeld binnen een bepaald domein of branche en heeft speciale toepassingen en kenmerken. Met die munten komen dus ook betalingssystemen. Transacties gaan in fracties van seconden de hele wereld over. Ook weer zonder tussenkomst van officiële tussenpersonen of instanties. 

 

En die omkering dan?
De digimunt IOTA bijvoorbeeld heeft de interesse gewekt van onder andere Microsoft en Samsung. Beide bedrijven zijn de technologie aan het testen om te gebruiken voor het verhandelen van data. Retail en horeca in binnensteden - ook in Nederland - experimenteren met betalingen in digitale munteenheden. Vele communities zetten hun eigen geldsysteem op. En dan is het geen grote stap meer of andere grote online spelers gaan hun eigen munt en betalingssysteem zoeken. Als Facebook, Apple, Amazon en Google dit jaar kiezen, stappen 3 miljard mensen over van 'gewoon' naar 'crypto'. Da's pas Carnaval ...

 

< terug naar overzicht