VISIE: EEN PLAATJE VAN DE TOEKOMST...

Als ondernemer en bestuurder ben je eigenlijk een fotograaf. De perfecte plaatjes van de toekomst schieten nu al door je hoofd. En dan begint het ge@#$%^&. Want hoe helder, mooi en veelzeggend het plaatje ook is, zie het maar eens over te brengen op anderen.

"Alles wordt twee keer geschapen", zei Stephen Covey: "Eerst in de geest, en daarna in de materie". Met die geest - je hoofd - is wel iets aan de hand. Het zegt niet zo snel 'krak' of 'au'. Het komt met onbegrensde mogelijkheden, waar je ook nog eens diep van overtuigd raakt. Probleem 1 is dan dat jijzelf niet de beste onderzoeker van je toekomstplaatje bent, is het niet?

Dan de anderen. Die kunnen er soms wat van. Die hebben eerder het omgekeerde, en zien alleen maar grenzen in de mogelijkheden. Wat heet: de bijl gaat in het plaatje, liefst nog met bommen en granaten erbij! Ik draaf een beetje door ... Vreemd genoeg is de terugkoppeling bijna altijd goedbedoeld en - heel vervelend - soms ook raak en waar. Probleem 2 is dan: het toekomstplaatje ontwikkelt zich niet, waar dat wel nodig is.

Probleem 1 en 2 zijn eenvoudig op te lossen. Visie betekent het leggen van verbindingen. Tussen jou en de rest van de wereld. Tussen 'geest en materie'. Tussen nu en straks. Met dat verband kun je nog iets veel beters op aarde zetten dan je in eerste instantie in het perfecte plaatje zag.

DRUK, DRUK, DRUK ...


"Ik kom eigenlijk niet meer aan werken toe." Dat heb ik al opvallend veel ondernemers, managers en bestuurders horen verzuchten. En dat is natuurlijk interessant. Want, wat is dan ‘werken’?

  • Is werk alleen dat wat wat direct met geld te maken heeft?
  • Is werk alleen datgene wat tussen 9 en 5...

Lees meer...

Crypto Carnaval

Antropologen. Wetenschappers die de mens bestuderen in al zijn aspecten, zowel fysiek als cultureel. Zij stellen dat carnaval een omkeringsritueel is. Maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Tijdelijk dan. Gelukkig maar. Poe. Het zou toch wat...

Lees meer...